JAGLANE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

Kolejna propozycja wykorzystania tych pysznych sezonowych owoców!
Tym razem w połączeniu z kaszą jaglaną w formie wypieku… pyszne muffiny z truskawkami!
Przy odpowiednim doborze produktów muffinki są bezglutenowe i odpowiednie dla cukrzyków 😉

Dodam, że jedna muffina to tylko 78kalorii! 😉

Składniki:

  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki jaglanej (zmielonej kaszy jaglanej)*
  • 2 jajka
  • garść daktyli
  • garść truskawek
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej pół łyżeczki sody)

* mąkę jaglaną można pominąć, wtedy muffiny będą bardziej mokre



Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w dwukrotnej ilości wody (do kaszy) do wchłonięcia całego płynu.
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na masę daktylową.
  3. Gdy kasza już wystygnie zblendować ją z resztą składników (oprócz truskawek).
  4. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Masę przełożyć do sylikonowych foremek- warstwa masy, kilka kawałków truskawek i znowu warstwa masy.
  6. Muffiny piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyciągnięciu z piekarnika należy odstawić do wystygnięcia, aby muffiny stały się bardziej zwarte.

Dodatkowo pasta daktylowa jest obłędna, od dziś stosuję ją jako zamiennik bananów w słodkich wypiekach! Dodaje świetną słodycz i idealnie komponuje się z kasza jaglaną!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 940kcal
1 muffina- ok. 78kcal

Cukrzyca ciążowa-obiadJeść czy grać?



3 thoughts on “JAGLANE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *