MIGDAŁOWY MAZUREK Z DAKTYLOWYM KARMELEM

Wegańskie i bezglutenowe wydanie ulubionego Wielkanocnego ciasta!

Cudowne kruche ciasto i słodki krem, zwieńczony przeróżnymi bakaliami- mazurek… Wszyscy uwielbiają to ciasto, jednak Wielu (a przeważnie Wiele) z nas z powodu przeróżnych diet nie może sobie na nie pozwolić 😉

Mam na to rozwiązanie- wegański, bezglutenowy mazurek- bez pszennej mąki, niezdrowych tłuszczów i cukru! 😉 A co najważniejsze jest obłędnie słodki!

Składniki:

  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 15g daktyli
  • 2 połówki brzoskwiń
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • do ozdoby: migdały całe, płatki migdałowe, orzechy laskowe, jagody goji, morwa biała suszona

Przygotowanie:

  1. Banana zblendować i połączyć z mąkami, masłem orzechowym oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę (na kształt kwadratu), z mniejszej części ciasta uformować ozdobne brzegi- piec 20 minut w 190 stopniach.
  3. Daktyle namoczyć we wrzątku, porządnie odcedzić i zblendować z brzoskwiniami oraz sokiem z cytryny na bardzo gładki mus karmelowy.
  4. Masę karmelową wyłożyć na upieczony spód i ozdobić bakaliami.

Ja w Wielkanoc na pewno nie odmówię sobie takiego mazurka- a Wy? 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 1330kcal
1 kawałek- ok. 148kcal

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja V



41 thoughts on “MIGDAŁOWY MAZUREK Z DAKTYLOWYM KARMELEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *