Wiele makowców już gościło na moim stole, zazwyczaj przy okazji świąt 🙂
Tym razem jednak nie chciałam serwować już wcześniej wypróbowanych wersji tego ciasta i tak powstała rolada makowa na surowo! Bez pieczenia!
Obłędnie słodki i mocno makowy! Dla wegan, bezglutenowy i pełen wartości odżywczych! 🙂
Już jeden kawałek potrafi zaspokoić ochotę na słodkie 🙂
Składniki:
- 4 garście migdałów
- 2 garście daktyli
- 1,5 szklanki maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 4 łyżki sezamu
- 2 garście żurawiny
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 garść rodzynek
Przygotowanie:
- Mak zmielić porządnie wraz z sezamem oraz namoczoną wcześniej żurawiną i rodzynkami.
- Do masy makowej dodać syrop daktylowy, masło orzechowe i wymieszać.
- Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować na mus.
- Migdały zmielić, dodać mus daktylowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
- Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii spożywczej, nałożyć masę makową i zawijać- schłodzić w lodówce).
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 2660kcal
1 kawałek- ok. 106kcal
Zapisuję i robię na Boże Narodzenie :O !!
Koniecznie <3
Jesteś królową zdrowych słodkości. 😉 genialny przepis! 🙂
na samą myśl mi słodko, ale zjadłabym, bo właśnie takie słodkości są najlepsze! 🙂
Już zdrowiej i smaczniej chyba się nie da 😀
Madziu gratuluję pomysłu, pyszności 🙂
Wygląda obłędnie smacznie 🙂
Uwielbiam makowce twój Wygląda super i będę robić 😉
Pychotka ;)))
Toż to same dobrocie w takiej roladzie *.*
Świetne!! 🙂
pycha, kaloryczna, ale pycha 🙂
jak zawsze zaskakujesz 🙂
O rany jak ja bym zjadła takiego makowca!
Świetna! 🙂
Świetna 🙂
Świetny pomysł, rolada wygląda rewelacyjnie 😀
Bardzo oryginalnie wygląda 🙂
Superowy przepis!!:)
świetna alternatywa dla drożdżowego makowca 😉
Świetny pomysł 🙂 na pewno wypróbuje 🙂