KOKOSOWE CIASTO „ŻÓŁW” ZE SPIRULINĄ

Już jutro świętko wszystkich najmłodszych, czyli „Dzień Dziecka”!
Można go obchodzić na różne sposoby, ale zapewne wiele mam upichci swoim pociechom coś pysznego 🙂

Ja proponuję coś pysznego, ale i zdrowego! A, że głównie dzieci „jedzą oczami” to ciasto w formie żółwia na pewno spodoba się wszystkim najmłodszym 🙂

Składniki:
Ciasto

  • 7 łyżek mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka spiruliny
  • 1 banan
  • 2 białka jajka
  •  75ml mleka (napoju) kokosowego

Masa

  • 100g kaszy jaglanej
  • 400ml mleka (napoju) kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • kilka kiwi

Przygotowanie:
Ciasto

  1. Banana zblendować z białkiem i mlekiem, dodać mąki oraz spirulinę i wymieszać.
  2. Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.

Masa

  1. Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym i dosłodzić stevią.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na głaski krem i wyłozyć na wcześniej upieczony spód.
  3. Całość obłożyć plastrami kiwi – na kształt żółwia 🙂

Kawałek takiego delikatnego i zdrowego ciacha na pewno zasmakuje nie tylko tym najmłodszym…
Ja również z chęcią skuszę się na kawałek, bo przecież chyba każdy z nas ma w sobie cząstkę dziecka 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1370kcal
1 kawałek- ok. 114kcal



30 thoughts on “KOKOSOWE CIASTO „ŻÓŁW” ZE SPIRULINĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *