JOGURTOWY BISZKOPT KUKURYDZIANY Z CZEREŚNIAMI

Truskawkowy szał trwa, ale czasem trzeba również sięgnąć po inne pyszne owoce lata!

Takimi właśnie są słodkie czereśnie, które nie dość, że są pyszne to jeszcze pięknie dekorują każdy wypiek 🙂 Warto pamiętać też o ich właściwościach prozdrowotnych- świetnie nawadniają organizm, są bogate w błonnik przez co dają uczucie sytości. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B i potasu, dzięki czemu wywierają korzystny wpływ na układ krążenia.

Moje dzisiejsze ciasto jest bardzo lekkie, dzięki mące kukurydzianej, a jednocześnie niesuche- to z kolei zasługa jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki z manioku
  • 4 białka jajek
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • garść czereśni

Przygotowanie:

  1. Banana zblendować z jogurtem,
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać zblendowanego banana oraz mąki.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać połówki czereśni.
  4. Piec około 35 minut w 180 stopniach. 

Propozycja na letnie i lekkie ciasto idealne na podwieczorek, czy nieprzesadnie słodką przekąskę w ciągu dnia 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal

Przysmaki dla taty 5



22 thoughts on “JOGURTOWY BISZKOPT KUKURYDZIANY Z CZEREŚNIAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *