KOLOROWA SAŁATKA Z KUKURYDZIANYM KUSKUSEM I SOCZEWICĄ

Mix kolorów i smaków!

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki obiadowe, ponieważ są mało skomplikowane w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywne!

Można do nich dodać na co tylko mamy ochotę- taki mix warzyw z kaszą to jest to!

Składniki:

  • 5 łyżek kuskusu kukurydzianego
  • 3 łyżki czarnej soczewicy
  • kilka różyczek brokułu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kukurydzy
  • 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kiełki rzodkiewki
  • przyprawy: curry, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować do miękkości.
  2. Kuskus wymieszać ze szczyptą curry i zalać wrzątkiem na około pół cm ponad poziom kaszy, po czym odstawić do napęcznienia pod przykryciem na kilka minut.
  3. Różyczki brokułu obgotować, a pomidorki koktajlowe oprószyć słodką papryką i ugrillować w piekarniku (15 min/180stopni).
  4. Nasiona konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Tahini wymieszać z sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszać ze sobą, sałatkę polać sosem na bazie tahini i soku z cytryny oraz oprószyć nasionami konopi i kiełkami.

Sałatka wyszła bardzo smaczna, a przy tym „cieszy oko” wszystkimi kolorami 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 495kcal
1 porcja- ok. 248kcal



12 thoughts on “KOLOROWA SAŁATKA Z KUKURYDZIANYM KUSKUSEM I SOCZEWICĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *