MAKARON RYŻOWY Z PIECZONYM BOBEM I KRUSZONKĄ SŁONECZNIKOWĄ

Jak już wczoraj zapowiadałam na moim profilu fb miałam przyjemność zostać obdarowaną paczuszką z olejami arganowymi. To wyjątkowo wartościowy prezent, który dostarczył mi wielu inspiracji na dania. Jednym z nich jest dzisiejszy makaron. Ale zanim o daniu, chciałabym przytoczyć kilka słów o samym oleju.

Olej arganowy pochodzi z Maroka, gdzie uważany jest na tzw „płynne złoto”. Pozyskuje się go z ziaren drzew arganowych, których jest stosunkowo niewiele, dlatego jest tak cenny. Ziarna te są ręcznie zbierane, po czym obłuszczane i lekko prażone, dzięki czemu wydobywa się ich charakterystyczny smak. Ponieważ jest on tłoczony na zimno zachowuje bardzo cenne składniki odżywcze. Stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiega między innymi rozwój kamicy żółciowej, czy choroby wrzodowej. Ponadto redukuje poziom „złego” cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego”. Wpływa na układ nerwowy, czy wspomaga pracę nerek. Jego działanie jest nieocenione, a co najważniejsze spożywać może go każdy.
Jego nietypowy, lekko orzechowy posmak z pewnością urozmaici każde wegańskie, czy raw (surowe) danie. Najlepiej nie poddawać go obróbce w wysokiej temperaturze, wtedy zachowa wszystkie swoje właściwości.

Biorąc pod uwagę wszystkie wskazania do stosowania postanowiłam na „pierwszy ogień” wykorzystać go do przygotowania lekkiego makaronu. Jego smak tak bardzo mi przypadł do gustu, że zapewne nie jest to ostatnie danie z jego użyciem.

Zapobiegają
one rozwojowi kamicy żółciowej, a także zmniejszają ryzyko rozwoju
choroby wrzodowej. Jednak przede wszystkim obniżają poziom „złego”
cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość „dobrego” cholesterolu HDL, a
co za tym idzie – zmniejszają ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorobie wieńcowej i zakrzepicy.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-arganowy-zastosowanie-w-kuchni-i-w-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-ar_36494.html

Zapobiegają
one rozwojowi kamicy żółciowej, a także zmniejszają ryzyko rozwoju
choroby wrzodowej. Jednak przede wszystkim obniżają poziom „złego”
cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość „dobrego” cholesterolu HDL, a
co za tym idzie – zmniejszają ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorobie wieńcowej i zakrzepicy.http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-arganowy-zastosowanie-w-kuchni-i-w-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-ar_36494.html



Składniki:

  • 50g makaronu z ryżu brązowego z dynią i imbirem
  • 200g bobu
  • 3 łyżki mąki z komosy ryżowej
  • 1 łyżka masła słonecznikowego
  • bulion warzywny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki oleju arganowego
  • koperek
  • przyprawy: sól sezamowa

Przygotowanie:

  1. Mąkę z komosy wymieszać z przyprawami i masłem słonecznikowym- wyrobić ciasto.
  2. Następnie ciasto pokruszyć i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Bóg obgotować w bulionie warzywnym, obrać ze skórek i również zapiec w piekarniku razem z kruszonką przez około 10 minut w 180 stopniach.
  4. Koperek drobno posiekać i wymieszać z sokiem cytrynowym oraz olejem arganowym.
  5. Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem.
  6. Podać z pieczonym bobem i kruszonką słonecznikową.

Kruszonka oprócz tego, że jest świetnym chrupkim elementem, to ma dodatkowo rewelacyjny smak- połączenie lekko orzechowej, charakterystycznej komosy i kremowego masła słonecznikowego to strzał w 10! Do tego pożywny, sezonowy bób, delikatny makaron i niezmiernie wartościowy, niepowtarzalny olej arganowy stanowią razem danie, które z pewnością mogę zaliczyć do jednych z najlepszych! 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 300kcal

Letnie oczyszczenie



19 thoughts on “MAKARON RYŻOWY Z PIECZONYM BOBEM I KRUSZONKĄ SŁONECZNIKOWĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *