SŁONECZNA TARTA JAGLANA ZE SZPARAGAMI

Sezon na szparagi w pełni, więc i u mnie w kuchni również królują 🙂
Po szparagowych kremach, makaron i sałatkach przyszedł czas na tartę!

I to nie byle jaką, bo słoneczną z kremowym batatem i królową kasz- kasza jaglaną! 🙂

Składniki:
Spód

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
  • 3 łyżki pestek dyni

Farsz

  • 1 batat
  • szparagi zielone
  • przyprawy: sól sezamowa, kurkuma

Przygotowanie:
Spód

  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Pestki dyni zmielić i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz sproszkowanym korzeniem maca.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) na dość gruby spód i niewysokie brzegi- piec 30 min w 180 stopniach.

Farsz

  1. Batata ugotować i zblendować na puree z dodatkiem soli sezamowej i kurkumy.
  2. Ze szparagów odciąć 1/3 dolnej części i lekko obgotować.
  3. Po 30 minutach wyciągnąć spód, wyłożyć puree z batata oraz szparagi i zapiec kolejne 15 minut.

Smacznego! 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1120kcal
1 kawałek- ok. 93kcal

Szparagowe<3Love



15 thoughts on “SŁONECZNA TARTA JAGLANA ZE SZPARAGAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *