TARTA Z JAGLANYM KREMEM Z NERKOWCÓW

Już chyba większość z Was zauważyła, że moje ulubione kremy to te na bazie kaszy jaglanej, czy nerkowców! Są to dwa produkty, bez których nie potrafiłabym żyć! 🙂

A dzisiaj postanowiłam je połączyć i zrobić kremowy mix jaglano- nerkowcowy, do tego pyszne świeże truskawki oraz morele i lekki spód na bazie amarantusa ekspandowanego- wszystko bez pieczenia!! 🙂

Składniki:
Spód

  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 1 banan

Masa

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 szklanki mleka (dowolnego)
  • 200g nerkowców
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • owoce (truskawki, morele)

Przygotowanie:
Spód

  1. Żurawinę namoczyć, a następnie zblendować z bananem.
  2. Dodać amarantus, porządnie wymieszać i wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą (formując niewysokie brzegi).
  3. Odstawić do schłodzenia w lodówce.

Masa

  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
  2. Nerkowce (najlepiej wcześniej namoczone) zblendować na krem, dodać ostudzoną kaszę i ponownie bardzo porządnie zblendować.
  3. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić kawałkami owoców i ponownie schłodzić.

Pyszne kremowe ciasto bez pieczenia gotowe! 🙂
Co najważniejsze- pozwolić może sobie na nie każdy: cukrzyk, osoba na diecie wegańskiej, bezglutenowej, czy po prostu odchudzającej 🙂 A więc smacznego!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2280kcal
1 kawałek- ok. 190kcal

Bezglutenowe Vege Wypieki



23 thoughts on “TARTA Z JAGLANYM KREMEM Z NERKOWCÓW”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *