Już chyba większość z Was zauważyła, że moje ulubione kremy to te na bazie kaszy jaglanej, czy nerkowców! Są to dwa produkty, bez których nie potrafiłabym żyć! 🙂
A dzisiaj postanowiłam je połączyć i zrobić kremowy mix jaglano- nerkowcowy, do tego pyszne świeże truskawki oraz morele i lekki spód na bazie amarantusa ekspandowanego- wszystko bez pieczenia!! 🙂
Składniki:
Spód
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 garście żurawiny suszonej
- 1 banan
Masa
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 szklanki mleka (dowolnego)
- 200g nerkowców
- 2 łyżki cukru kokosowego
- owoce (truskawki, morele)
Przygotowanie:
Spód
- Żurawinę namoczyć, a następnie zblendować z bananem.
- Dodać amarantus, porządnie wymieszać i wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą (formując niewysokie brzegi).
- Odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
- Nerkowce (najlepiej wcześniej namoczone) zblendować na krem, dodać ostudzoną kaszę i ponownie bardzo porządnie zblendować.
- Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić kawałkami owoców i ponownie schłodzić.
Pyszne kremowe ciasto bez pieczenia gotowe! 🙂
Co najważniejsze- pozwolić może sobie na nie każdy: cukrzyk, osoba na diecie wegańskiej, bezglutenowej, czy po prostu odchudzającej 🙂 A więc smacznego!
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2280kcal
1 kawałek- ok. 190kcal
wygląda fantastycznie! ten krem musi smakować obłędnie <3
Tarta prezentuje się mega pysznie i moje ulubione składniki – musi być pyszna!
Jaka piękna tarta! Bardzo pomysłowa 🙂
Moje ulubione owoce! Pięknie wygląda 🙂
kocham twoje przepisy
Pięknie wygląda! Chciałbym spróbować 😉
Jest przepiękna! 😀
Wygląda bajecznie i chętnie bym zjadła:))
Madziu świetny pomysł na tartę 🙂
Nie jadłabym, za ładne, by psuć. 😀
shariankoweleben.wordpress.com
Krem jaglany i truskawki mmmm… to musi być niebo w gębie 😀
Kremowe nerkowce…mniam! Śliczny nagłówek, widziałam już wcześniej na telefonie, teraz się tylko upewniłam 🙂
Wygląda genialnie! 😉
Swietny pomysl na cudowna slodkosc,ktora w dodatku jest pelna zdrowia. Uwielbiam nerkowce,kasze jaglana,a w szczegolnosci Twoje slodkosci:-). Standartowe pytanko,jaka wielkosc foremki? Dziekuje;-).
tarta wyszła Ci świetnie! moje serce skradło to nadzienie <3
Jaka piękna! Aż się człowiek ślini 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda apetycznie. 🙂
Piękna tarta. Krem z nerkowców i kaszy jaglanej musi być pyszny…a ze świeżymi owocami? Niebo w gębie! 🙂
Ależ smaczniutka propozycja…
Na pewno jest pyszne 🙂 Zjadłoby się 😉
Cudowna jest ta tarta! 🙂
Z pewnością by mi smakowała! *.*
Pięknie wygląda Twoja tarta! 😉
Oryginalny pomysł na krem i spód 🙂
Coś wspaniałego! 😉