Deser bez pieczenia, za to słodki do granic możliwości! 🙂
Czy Wy też uwielbiacie przesłodkie bakalie? Ja jestem od nich uzależniona i bardzo często wykorzystuję je do stworzenia zdrowych słodkości.
Dzisiaj ciastko, jakiego jeszcze nie było! 🙂 „Otoczka” wykonana z orzechów, chia i suszonych owoców, zaś nadzienie to mój ulubiony krem jaglany… całość podana z malinami i polewą karobową! Niebo w gębie! 🙂
Składniki:
Ciastka
- kilka daktyli
- kilka suszonych moreli
- 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 100g orzechów włoskich
- 1 łyżka karobu
Krem
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 łyżeczki stevi
- 1/2 laski wanilii
Polewa
- 1/2 banana
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakao
- maliny
- listki mięty
Przygotowanie:
Ciastka
- Daktyle oraz morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez około 30 minut.
- Następnie odcedzić i zblendować na mus.
- Orzechy włoskie zmielić na drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki- dokładnie mieszając.
- Dość wysokie foremki wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę (4/5 części masy) na spód oraz do maksymalnej wysokości ścianek- odstawić do schłodzenia wraz z pozostałą niewykorzystaną częścią masy.
Krem
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku z rozkrojoną laską wanilii i stevią- po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć pozostały miąższ i odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na gładki krem, po czym nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek- ciastka przykryć pozostałą niewykorzystaną wcześniej masą bakaliową i ponownie odstawić do schłodzenia.
Polewa
- Banana zblendować z karobem.
- Ciastka wyłożyć na talerz, podać z polewą, posypane kruszonym ziarnem kakao i udekorowane malinami oraz listkami mięty.
Kwintesencja słodyczy pochodząca z bakalii i lekki, zdrowy krem jaglany- to jest to! 🙂
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (3 ciastka)- ok. 1410kcal
1 ciastko- ok. 470kcal
Cud malina! 🙂
wygląda świetnie
Wygląda apetycznie 🙂
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Zjadłabym z apetytem 🙂 Mniam …
Ojeju! Jakie kochane *.*
Świetne ciastka, mniam!
Fantastyczny pomysł Madziu, podrzuć może do mnie jedno takie ciasteczko 🙂
ooo to ja z chęcią się skuszę 🙂
Bardzo smacznie wygląda te ciastko, w przekroju prezentuje się znakomicie 😉
fantastyczne! takie desery mogłabym jeść codziennie 🙂
Wow, ale wykwintnie wygląda! 🙂
Bakalie sa na mojej zlotej liscie. Po prostu bez nich nie da sie zyc!!! Takze przepis w sam raz dla mnie:-). Madziu tyle razy Ci zadawalam pytania i milo mi jak odpowiadasz. Wiec mam kolejne,czy Ty nigdy do wypiekow nie uzywasz twarogu itp.? Dziekuje:-).
kiedyś używałam natomiast wraz ze zmianą moich nawyków żywieniowych zrezygnowałam z twarogu, ponieważ zauważyłam, że mój organizm niezbyt go toleruje- miałam po zjedzeniu twarogu nieprzyjemne dolegliwości, dlatego go po prostu wyeliminowałam 🙂
zachwycam się ostatnio możliwościami wykorzystania bakalii, owoców, nasion i kasz do wszelkich deserów – które smakują cudownie i to bez grama białej mąki, cukru czy jajek. rewelacja 🙂
Pysznie i zdrowo 🙂 do tego jeszcze te malinki <3
Prezentuje się bajecznie !
Wyglądają prześlicznie 🙂
Wow! Cudowny przepis! Na pewno wykorzystam <3
świetny przepis, bardzo podobają mi się Twoje połączenia daktyli, orzechów i chia w ciastkach , muszę wypróbować