BIAŁKOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Z CZEREŚNIOWYM DŻEMEM CHIA

Bezglutenowe, delikatne bułeczki!
Chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie!

Posiadają uroczy żółty kolor, a to za sprawą mąki kukurydzianej, a podane z lekko słodkim dżemem chia smakują świetnie!

Za sprawą dodatku białka słonecznikowego, posiadają go więcej, niż tradycyjne pieczywo 🙂

Składniki:
Bułeczki

  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżka białka słonecznikowego

Dżem 

  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 garście czereśni
  • 2 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
Bułeczki

  1. Białka zblendować z bananem.
  2. Dodać mąkę i białko słonecznikowe- wyrobić ciasto (ewentualnie dodać odrobinę ciepłej wody).
  3. Uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne), ponacinać i piec około 20 minut w 180 stopniach.

Dżem 

  1. Czereśnie bez pestek zblendować ze stevią, dodać nasiona chia i odstawić na co najmniej 4 godziny.
  2. Upieczone bułeczki podać rozkrojone z dżemem chia.

Jest to propozycja zamienna do tradycyjnego pieczywa, spożywać je mogą „bezglutenowcy”, wegetarianie, czy osoby na dietach lekkostrawnych lub odchudzających 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (6 bułeczek)- ok. 705kcal
1 bułeczka- ok. 118kcal


Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni



16 thoughts on “BIAŁKOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Z CZEREŚNIOWYM DŻEMEM CHIA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *