BUDYNIOWY BISZKOPT Z OWOCAMI LEŚNYMI

Bezglutenowy biszkopt z delikatnym budyniem i owocami leśnymi!

To przysmak na ten weekend! Prezentuje się niebanalnie, a w przygotowaniu jest raczej banalny 🙂
Wegetariański, bezglutenowy, dietetyczny- myślę, że skusi się na niego zarówno każda mała pociecha, jak i duży łasuch 🙂

Składniki:

  • 7 łyżek mąki z prosa
  • 1 dojrzały banan
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 budyń waniliowy (bezglutenowy Amylon)
  • garść jagód
  • garść jeżyn
  • 3 łyżeczki stevi

Przygotowanie:

  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana i cukier kokosowy, a następnie mąkę i bardzo delikatnie wymieszać- masę przełożyć do formy, piec 20 min w 170 stopniach i odstawić do ostudzenia.
  3.  Z pół litra mleka odlać pół szklanki, w której wymieszać budyń, pozostałą część mleka zagotować ze stevią i dodać budyń- cały czas dokładnie mieszając, gotować jeszcze pół minuty i odstawić do wystygnięcia.
  4. Na gotowy biszkopt wyłożyć budyń oraz jagody i jeżyny (ja swój biszkopt przekroiłam na 2 części i w środku również przełożyłam budyniem).

Nabraliście ochoty na lekki biszkopt z budyniem? 🙂 A więc do dzieła! 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 905kcal
1 kawałek- ok. 75kcal


Letnie oczyszczenie



25 thoughts on “BUDYNIOWY BISZKOPT Z OWOCAMI LEŚNYMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *