KUKURYDZIANE PASZTECIKI Z FARSZEM Z BOBU I SOI

Od dawna zabierałam się za upieczenie pasztecików, a gdy ujrzałam bób na targowisku od razu pomyślałam, że świetnie nada się na farsz 🙂

Paszteciki pomimo, iż są wegańskie to dzięki soi oraz dodatku białka słonecznikowego są bogate w białko! 🙂


Składniki:
Farsz

  • 3 łyżki czarnej soi
  • 250g bobu
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa

Paszteciki

  • 7 łyżek maki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła słonecznikowego
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka białka słonecznikowego
  • 1 łyżka babki płesznik

Przygotowanie:
Farsz

  1. Soję namoczyć (najlepiej całą noc), po czym ugotować do całkowitej miękkości (około 60 minut).
  2. Bób ugotować i obrać ze skórek.
  3. Zblendować bób z soją i przyprawami- wymieszać z koperkiem.

Paszteciki 

  1. Len zaparzyć w 5 łyżkach wrzątku.
  2. Wymieszać mąkę z białkiem, dodać zaparzony len i masło słonecznikowe- wyrobić ciasto.
  3. Z ciasta rozwałkować długi prostokąt, na środek nałożyć farsz i zawinąć w rulon- pokroić na małe kawałki, a każdy z nich posypać babką płesznik.
  4. Paszteciki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.

Takie paszteciki mogą posłużyć na pożywną przekąskę- na ciepło lub zimno! 🙂
Ja część zjadłam na obiad w towarzystwie chłodniku ba bazie botwiny, kalarepy i ogórka- lato na talerzu i w brzuchu! 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 pasztecików)- ok. 520kcal
1 pasztecik- ok. 26kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiLetnie oczyszczenie



13 thoughts on “KUKURYDZIANE PASZTECIKI Z FARSZEM Z BOBU I SOI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *