ORZECHOWE MUFFINKI Z KOLOROWEJ KOMOSY

Często możemy spotkać się z propozycjami na wytrawne dania z komosą- przeróżne sałatki, czy warzywa faszerowane. I rzeczywiście jest to świetny składnik, który nadaje każdemu daniu wyjątkowy, lekko orzechowy smak.

Ja jednak tym razem chciałam ją wykorzystać do przygotowania kolejnych słodkości, a skoro ma ona lekko orzechowy posmak to od razu zdecydowałam, że przygotuję z niej babeczki z dodatkiem orzechów! 🙂

Jest do idealna słodka przekąska, a zjedzone rano w towarzystwie koktajlu owocowego- niebo w gębie! 🙂

Składniki:

  • 5 łyżek komosy ryżowej (czerwonej i białej) (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 4 łyżki mleka orzechowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki migdałów

Przygotowanie: 

  1. Komosę ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Banana zblendować z mlekiem.
  3. Dodać obie mąki i ponownie zblendować.
  4. Orzechy rozdrobnić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać (oprócz masła orzechowego).
  5. Do foremek wyłożyć po łyżce masy, odrobinę masła orzechowego i kolejną warstwę masy.
  6. Muffinki piec około 30 minut w 180 stopniach.

 Energetyczna, słodka, orzechowa przekąska gotowa! 🙂



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 muffinek)- ok. 830kcal
1 muffinka- ok. 166kcal  

Bezglutenowe Vege Wypieki



16 thoughts on “ORZECHOWE MUFFINKI Z KOLOROWEJ KOMOSY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *