PIECZONE PIEROGI Z JAGODAMI

Szał na owocowe pierogi trwa! Z truskawkami, malinami, porzeczkami i … moje ulubione z jagodami!

Ale tym razem nie tradycyjnie gotowane, a pieczone!
Lekko kruche, zjedzone jeszcze ciepłe smakują idealnie! 🙂

Składniki:
Ciasto

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka białej tahini
  • 1/2 szklanki wrzątku

Farsz

  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka inuliny

Przygotowanie:
Ciasto

  1. Wszystkie mąki wymieszać, na środku zrobić wgłębienie i powoli wlewać wrzątek, zblendowanego wcześniej banana oraz tahini- ciasto bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić.
  2. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i odstawić na 15 minut (najlepiej do lodówki).
  3. Ciasto rozwałkować i powycinać koła, bądź odrywać po kawałku, formując kulki, którą należy spłaszczyć.

Farsz 

  1. Jagody wymieszać z cukrem oraz inuliną.
  2. Na wcześniej uformowane ciasto nakładać po łyżeczce jagód i dokładnie zaklejać brzegi (np. używając widelca).
  3. Pierogi piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Takie pierogi smakują troszkę, jak tradycyjny „pleśniak” 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (13 pierogów)- ok. 680kcal
1 pieróg- ok. 52kcal

PiknikLetnie owoce



21 thoughts on “PIECZONE PIEROGI Z JAGODAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *