RAW LAVA CAKE Z WIŚNIAMI I NUTĄ MIĘTY

Czyli ciasto wypełnione płynnym, czekoladowym sosem wiśniowym- i to bez pieczenia! 🙂
Oczywiście w wersji bezglutenowej, wegańskiej i dietetycznej 🙂

Składniki:
Ciasto

  • 100g orzechów laskowych
  • 1 garść daktyli
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka kakao

Sos

  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 banana
  • kilka wiśni
  • listki mięty
  • kruszone ziarno kakao

Przygotowanie:
Ciasto 

  1. Orzechy laskowe zmielić.
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć, po czym zblendować na mus i połączyć ze zmielonymi orzechami, chia i kakao- dokładnie wymieszać.
  3. Foremki wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć w masą spód oraz ścianki, pozostałą część masy pozostawić do uzupełnienia „przykrycia” ciast- odstawić do schłodzenia.

Sos 

  1. Banana zblendować z kilkoma wiśniami i kakao w proszku.
  2. Sos przełożyć do wcześniej przygotowanych ciast i zalepić wierzch- ponownie odstawić do schłodzenia.
  3. Ciasta podać z całymi wiśniami, listkami mięty i kruszonym ziarnem kakao.

Jest to nietypowa wersja, bardzo popularnego ciasta, na widok którego każdemu łasuchowi aż „leci ślinka” 😉

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 ciasta)- ok. 1060kcal
1 ciasto- ok. 530kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiW wiśniowym sadzie 2015



30 thoughts on “RAW LAVA CAKE Z WIŚNIAMI I NUTĄ MIĘTY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *