TARTALETKI Z KISIELEM I WIŚNIAMI

Za nami szał truskawkowy (chociaż ja się nie poddaję i wciąż uskuteczniam ich konsumpcję), a przed nami wiśniowy! 🙂

Najczęściej wiśnie wykorzystywane są do przeróżnych przetworów, czy kompotów!
A ja uważam, że są to owoce, które idealnie nadają się do ciast 🙂 Ich lekko kwaskowaty smak rewelacyjnie przełamuje słodycz każdego ciasta.

Ja moje wiśniowe wypieki zaczynam od tartaletek z wiśniowym, bezglutenowym kisielem i świeżymi wiśniami 🙂

Składniki:

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 3 łyżki mąki z komosy
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
  • 5 łyżek wrzątku
  • kisiel wiśniowy bezglutenowy bio
  • garść wiśni
  • kilka nerkowców

Przygotowanie:

  1. Zagotować 180ml wody, we wrzątku wymieszać kisiel.
  2. Banana zblendować, dodać tahini i mąki- wyrobić ciasto.
  3. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 20 minut w 170 stopniach.
  4. Do tartaletek wyłożyć gotowy kisiel wiśniowy oraz wiśnie i orzechy nerkowca.

Tartaletki dzięki temu, że nie są wypełnione tłustą masą są bardzo lekkie, a jednocześnie posiadają wyjątkowy, wiśniowy smak 🙂
Ponadto są w 100% wegańskie i bezglutenowe!

 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 585kcal
1 tartaletka- ok. 293kcal

W wiśniowym sadzie 2015Bezglutenowe Vege Wypieki



16 thoughts on “TARTALETKI Z KISIELEM I WIŚNIAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *