WARSTWOWY SERNIK JAGLANY Z LODAMI RYŻOWYMI

Na zimno, bez pieczenia, a prezentuje się znakomicie!

Przygotowujecie się na kolejne weekendowe upały? Ja tak! 🙂
I dlatego dzisiaj serwuję ciasto z kaszy jaglanej na zimno i to w 3 smakach: kakaowo-truskawkowo-waniliowym! 🙂

Ciasto podane z gałkami lekkich, dietetycznych, domowych lodów to deser idealny na lato!

Składniki:
Sernik

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • garść świeżych truskawek
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki stevi

Lody

  • 2 szklanka truskawek mrożonych
  • 1 mały banan (zamrożony w plasterkach)
  • 150ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
  • 1 łyżka inuliny

Przygotowanie:
Sernik

  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dosypać stevię i ugotować.
  2. Pod koniec gotowania z garnka wyłożyć 2/3 kaszy, a do pozostałej części dodać kakao, jeszcze chwilkę gotować, po czym przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą- na kakaowej warstwie przy bokach formy poukładać plastry świeżych truskawek.
  3. Do garnka przełożyć połowę pozostałej kaszy, dodać mus ze świeżych truskawek i ponownie zagotować do zgęstnienia, następnie wyłożyć kaszę na wcześniejszą warstwę kakaową.
  4. Ostatnią porcję kaszy zagotować z miąższem z laski wanilii i wyłożyć na wierzch- całość odstawić do schłodzenia w lodówce (co najmniej 3 godziny).

Lody 

  1. Mrożone truskawki oraz banany zblendować z dodatkiem mleczka ryżowego oraz inuliny.
  2. Przy pomocy gałkownicy lody wyłożyć na sernik jaglany i udekorować plastrami świeżych truskawek.

Ciasto można w całości wstawić do zamrażarki wtedy otrzymamy w 100% lodowy tort! 🙂

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1115kcal
1 kawałek- ok. 139kcal



Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015



11 thoughts on “WARSTWOWY SERNIK JAGLANY Z LODAMI RYŻOWYMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *