WEGAŃSKIE CIASTO „ŚLIWKOWIEC”

Oczywiście po powrocie z urlopu od razu udałam się na targowisko w celu nabycia świeżych warzyw i owoców. Na straganie ujrzałam śliwki i już wiedziałam, co słodkiego przygotuję, aby umilić sobie pierwszy wieczór po powrocie! 🙂

Takie wyczekane przez cały rok sezonowe owoce smakują wyśmienicie, szczególnie w cieście z orzechów nerkowca 🙂

Składniki:

  • 1 garść orzechów brazylijskich
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 1 garść śliwek suszonych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 150g orzechów nerkowca
  • 1 banan
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • świeże śliwki

Przygotowanie:

  1. Śliwki suszone sparzyć wrzątkiem i zblendować na mus.
  2. Orzechy brazylijskie zmielić i połączyć z musem śliwkowym oraz amarantusem, po czym dokładnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożonej folią spożywczą nałożyć spód (formując również brzegi) i odstawić do schłodzenia.
  4. Orzechy nerkowca namoczyć (najlepiej 4-8 godzin), następnie zblendować na gładki krem z dodatkiem banana i mleka kokosowego.
  5. Krem z nerkowców wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, udekorować kawałkami świeżych śliwek i ponownie odstawić do schłodzenia.

Proste, śliwkowe ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto spróbować połączenia nerkowców ze śliwkami, ponieważ mimo, iż oba te produkty charakteryzują się słodkim smakiem razem tworzą pyszny duet! 🙂



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod „FOODMANIA10” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 1605kcal
1 kawałek- ok. 268kcal 

Piknik Letnie owoce



19 thoughts on “WEGAŃSKIE CIASTO „ŚLIWKOWIEC””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *