DIETETYCZNY TORT Z WANILIĄ I MALINAMI

Każdy, kto był chociaż raz na diecie wie, jak ciężko jest wytrwać w swoich postanowieniach.

Odmawiając sobie słodkości… ciast… ciasteczek… czy przy większej okazji tortów nie czujemy się komfortowo i często kończy się to porażką 🙂

Jednak wcale tak nie musi być! Za każdym razem próbuję udowodnić, że zdrowe jedzenie nie oznacza nudne, co więcej pozbawione smaku!

I na kolejny dowód tego prezentuję pyszny, ale dietetyczny tort z wanilią i malinami 😉

Składniki:
Ciasto

  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 2 łyżki karobu
  • 3 białka jajka
  • 1 banan

Krem

  • 150g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka (dowolnego)
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki stevi
  • 200g malin
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto

  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana, mąkę migdałową, karob- bardzo delikatnie wymieszać.
  3. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
  4. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na 2 blaty.

Krem 

  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i stevię.
  2. Całość gotować (do miękkości kaszy i wchłonięcia mleka), na koniec wyjąć laskę wanilii i wydrążyć miąższ.
  3. Ostudzoną kasze zblendować na krem (w razie potrzeby dolać mleka).
  4. Ciasto przełożyć w środku masą, masę wyłożyć również na wierzch i boki.
  5. Ciasto ozdobić na wierzchu gęsto malinami, a dookoła obłożyć płatkami migdałowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1460kcal
1 kawałek- ok. 122kcal

Letnie owoce



29 thoughts on “DIETETYCZNY TORT Z WANILIĄ I MALINAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *