KALAREPY FASZEROWANE CZARNYM RYŻEM I POMIDORAMI

W tym sezonie na nowo odkrywał kalarepy!
Ostatnim razem jadłam je, jako dziecko i zupełnie zapomniałam, że istnieją… a przecież są wspaniałe.

Takie chrupiące kalarepy, które świetnie smakują właśnie w czasie upałów można podać na wiele sposobów.
Ja zdecydowałam zapiec je lekko z ryżem i pysznymi, słodkimi pomidorami!

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 5 łyżek czarnego ryżu
  • 2 pomidory
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, kurkuma
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Kalarepy umyć, obrać ze skórki i wydrążyć środek, po czym obsypać przyprawami i zapiec przez około 20 minut w 180 stopniach.
  2. Ryż czarny ugotować, a następnie wymieszać z kawałkami pomidorów bez skórek i przyprawami- wcześniej przygotowane i zapieczone kalarepy wypełnić farszem.
  3. Całość zapiekać przez kolejne 10- 15 minut, gotowe kalarepy podać z listkami bazylii.

Dzięki bazylii danie stało się aromatyczne. Ponadto jest idealne na upały 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 407kcal
1 porcja- ok. 204kcal

Danie pachnące ziołami. Lato 2015



11 thoughts on “KALAREPY FASZEROWANE CZARNYM RYŻEM I POMIDORAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *