KAROBOWE BABECZKI Z KREMEM JAGLANYM

Niestety wakacje dobiegają końca, co zwiastuje również powoli koniec lata…
Dlatego póki jeszcze mamy owoce sezonowe to trzeba je wykorzystywać i jeść całymi garściami! 🙂

A dzisiaj słodkości z wykorzystaniem pysznych malin- babeczki z delikatnym kremem jaglanym z dodatkiem tych uroczych, słodkich owoców to pyszny deser na każdą porę 😉

Składniki:
Babeczki

  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka karobu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki stevi
  • maliny

Przygotowanie:
Babeczki

  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Banany zblendować z białkiem.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać (można zblendować).
  4. Masę przełożyć do foremek i piec około 30 minut w 190 stopniach.

Krem 

  1. Kaszę ugotować na mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na bardzo gładki krem.
  3. Na upieczone babeczki wyłożyć krem (za pomocą rękawa cukierniczego).
  4. Babeczki udekorować malinami.

Babeczki wyglądają naprawdę nieźle, więc myślę, że mogą posłużyć również jako słodkości na imprezie 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 880kcal
1 babeczka- ok. 110kcal



23 thoughts on “KAROBOWE BABECZKI Z KREMEM JAGLANYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *