OWOCOWY DESER Z CHIA I WODĄ KOKOSOWĄ

Desery na bazie tych wyjątkowo wartościowych ziaren chia mają to do siebie, że są bardzo delikatne w smaku.
Ziarenka „chłonął” smak i aromat dodatków, co czyni deser bardzo lekkim i wyjątkowym.
Do jego przygotowania wykorzystałam wspaniałą w smaku wodę kokosową oraz letnie owoce!

Składniki:

  • 7 łyżek nasion chia
  • 500ml wody kokosowej
  • 3 świeże brzoskwinie
  • garść jeżyn
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia namoczyć w wodzie kokosowej (najlepiej całą noc).
  2. Brzoskwinie zblendować na mus z dodatkiem syropu z agawy.
  3. Namoczone nasiona chia nałożyć do miseczek, polać musem brzoskwiniowym oraz poukładać owoce i całość posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Polecam przede wszystkim weganom, osobom dbającym o linię, czy osobą z nietolerancją glutenu 😉

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 665kcal
1 porcja- ok. 222kcal



19 thoughts on “OWOCOWY DESER Z CHIA I WODĄ KOKOSOWĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *