SAJGONKI Z CZERWONYM RYŻEM

Bardzo lubię papier ryżowy, ponieważ można do niego „włożyć” wszystko na co tylko mamy ochotę!
Bardziej popularne są sajgonki na wytrawnie, chociaż na słodko już też robiłam 😉

Dzisiaj pomyślałam, że nafaszeruję je aromatycznym czerwonym ryżem i warzywami- tak by były lekkie, a jednocześnie pożywne i kolorowe 🙂

Składniki:

  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 łyżek czerwonego ryżu
  • 1 batat
  • 1/2 brokuła
  • kiełki brokuła
  • 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż, brokuła i batata (wszystko oddzielnie).
  2. Ugotowanego brokuła zblendować na puree z dodatkiem sosu sojowego oraz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Ugotowanego batata zblendować zaś z dodatkiem soli sezamowej oraz curry.
  4. Kolejno każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie, na następnie nałożyć po łyżce puree brokułowego, batatowego i ryżu- zawinąć.
  5. Sajgonki podać posypane sezamem oraz kiełkami brokuła.

A Wy z czym najbardziej lubicie sajgonki? 😉

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 sajgonek)- ok. 760kcal
1 sajgonka- ok. 127kcal



14 thoughts on “SAJGONKI Z CZERWONYM RYŻEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *