WODOROSTOWY MAKARON Z SOSEM BURACZKOWYM

Dzisiaj bardzo prosty i szybki makaron, ale nie taki zwykły, bo…. z wodorostami!
Makaron ma swój lekko specyficzny smak, a sos buraczkowy tylko go dopełnił.

Składniki:

  • 50g makaronu z wakame
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól sezamowa, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Buraczki obrać i ugotować.
  3. Ugotowane buraczki zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem oleju arganowego i przypraw, sosu sojowego oraz koperku.
  4. Ugotowany makaron podawać z sosem i uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Danie mimo, iż wegańskie jest bardzo sycące 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Całość (2 porcje)- ok. 380kcal
1 porcja- ok. 190kcal


Dzień Polskiej Żywności 2015



15 thoughts on “WODOROSTOWY MAKARON Z SOSEM BURACZKOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *