ROLADA Z POLENTY NA WYTRAWNIE

Polenta ma bardzo szerokie zastosowanie, od potraw wytrawnych po słodkie. Kremy, puddingi, babeczki, ciasteczka, krakersy… i rolady!

Zatem przyszła pora na wytrawną roladę z polenty i to bez pieczenia! 🙂

Składniki:
Farsz

  • burak
  • kawałek dyni
  • kawałek brokułu
  • koperek
  • przyprawy: sól sezamowa, sos tamari, majeranek, pieprz kolorowy (firmy OWOCOWY RAJ)*

Rolada

  • 8 łyżek polenty
  • 3 łyżki ziaren lnu złotego
  • przyprawy: kurkuma, sól morska

Przygotowanie: 
Farsz

  1. Każde warzywo ugotować osobno, a następnie zblendować: dynię z solą sezamową,brokuł z sosem tamari i koperkiem, a buraka z pieprzem i majerankiem.

Rolada

  1. Polentę ugotować w 3-krotnej ilości wody (do polenty) z dodatkiem kurkumy i soli morskiej.
  2. Na folii spożywczej rozsypać ziarna lnu, a następnie nałożyć ugotowaną polentę w formie prostokąta.
  3. Na polentę nałożyć kolejno każde puree warzywne, całość zawinąć i odstawić do wystygnięcia.
  4. Przed podaniem najlepiej schłodzić i pokroić na plastry.

Lekka, prosta w przygotowaniu i nietypowa 🙂 Świetnie smakuje zarówno na ciepło po podgrzaniu, jak i na zimno!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod DOSTAWAFOOD” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 plastrów)- ok. 730kcal
1 plaster- ok. 49kcal

Wegetariański obiad V



15 thoughts on “ROLADA Z POLENTY NA WYTRAWNIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *