HUMMUS BURACZKOWY

Takie pasty to idealna przekąska do świeżych warzyw lub domowych krakersów!
Sprawdzi się również, jako smarowidło do chleba.

Zawiera mnóstwo roślinnego białka dzięki ciecierzycy oraz żelaza pochodzącego z buraków 🙂

Składniki:

  • 150g ciecierzycy
  • 3 buraki
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czarnuszka (Green Essence)*
  • świeża kolendra
  • przyprawy: sól sezamowa

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez całą noc, a następnie wymienić wodę i ugotować (około 60 minut).
  2. Buraki umyć, przekroić na połówki, obsypać kolendrą i zawinąć w folię- zapiec w piekarniku (30minut/200stopni).
  3. Ostudzoną ciecierzycę zblendować z upieczonymi burakami, tahini, sokiem z cytryny oraz solą sezamową.
  4. Gotowy hummus posypać czarnuszką.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod DOSTAWAFOOD” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 750kcal
1 porcja- ok. 250kcal



2 thoughts on “HUMMUS BURACZKOWY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *