BURACZKOWE CIASTO Z MORWĄ BIAŁĄ

Coraz bardziej popularne ciasta z dodatkiem warzyw robią furorę!
Są słodkie, a przy okazji bardzo zdrowe!

Ja najbardziej lubię wykorzystywać buraka do pieczenia ciast. Jest słodki i nadaje bardzo intensywny kolor 🙂 A przy okazji to przykład recyklingu w kuchni- nic się nie marnuje! 😉

Składniki:
Ciasto

  • 1/2 szklanki soku buraczkowo- jabłkowego
  • 1/2 szklanki resztek po wyciśnięciu soku buraczkowego
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki kokosowej

Krem 

  • 150g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • garść morwy białej suszonej (Green Essence)*

Przygotowanie:
Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto zblendować ze sobą.
  2. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.

Krem 

  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na krem, wyłożyć na ciasto i całość udekorować morwą.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod DOSTAWAFOOD” przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1670kcal
1 kawałek- ok. 139kcal



6 thoughts on “BURACZKOWE CIASTO Z MORWĄ BIAŁĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *