FILET Z INDYKA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

Wszyscy dobrze znamy zamiłowanie polskiej kuchni to wszelakich panierek ociekających tłuszczem…
A przecież, żeby zjeść kotleta, czy nuggetsy nie trzeba od razu decydować się na pochłanianie ogromnych ilości zbędnych i niezdrowych tłuszczów!

Dzisiejsza moja propozycja to udowadnia 🙂
Dietetyczny filet z indyka pełen białka i chrupkości, dzięki panierce z płatków kukurydzianych (bez dodatku tłuszczu!) 🙂

Składniki:

  • 500g filetu z indyka
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • jajko
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kurkuma, bazylia

Przygotowanie:

  1. Fileta poporcjować, oprószyć przyprawami i odłożyć do lodówki na kilka godzin, aby przeszedł aromatem przypraw.
  2. Następnie roztrzepać jajko, a płatki kukurydziane rozdrobnić (można pognieść je dłońmi).
  3. Kawałki fileta obtoczyć w jajku i płatkach- piec około 20 minut w 180 stopniach.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 635kcal
1 kawałek- ok. 79kcal



2 thoughts on “FILET Z INDYKA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *