DYNIOWE BURGERY JAGLANE Z TAHINI I OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI

Kiedyś znienawidzone przeze mnie ogórki małosolne… dzisiaj wylądowały na moim talerzu w delikatnych burgerach jaglanych! Ogórki dodały im charakteru i smaku- to jedne z lepszych burgerów, jakie zrobiłam!

Przepis banalnie prosty, zatem polecam go wszystkim, nawet tym, którzy od kuchni trzymają się z daleka 😉
Burgery są bezglutenowe, zatem mogą je wcinać również alergicy!

Składniki:

  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tahini (Green Essence)*
  • kawałek dyni (1/4 małej)
  • przyprawy: sól himalajska, lubczyk, curry, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
  2. Dynię ugotować lub upiec w piekarniku i zblendować.
  3. Do ugotowanej kaszy dodać zblendowaną dynię, tahini, jajko, pokrojone drobno ogórki i przyprawy- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotleciki, które piec około 25 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)– wystarczy wpisać kod CHIA100 przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (18 kotletów)- ok. 550kcal
1 kotlet- ok. 31kcal



4 thoughts on “DYNIOWE BURGERY JAGLANE Z TAHINI I OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *