GRYCZANE PIEROGI Z BOBEM

Nie zdarza się często, że robię pierogi, jednak kończący się sezon na bób zmobilizował mnie do tego!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną w połączeniu z mąką teff, co czyni je bezglutenowymi 🙂
Do tego zielony farsz na bazie bobu i sproszkowanego jarmużu! 🙂 Zdrowe niebo w gębie!

Składniki:
Ciasto

  • 200g mąki gryczanej
  • 100g mąki teff
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Farsz

Przygotowanie:

  1. Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami na farsz.
  2. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić ciasto.
  3. Następnie lekko oprószyć drewniany blat/deskę i rozwałkować ciasto, z którego wykrawać koła (można za pomocą szklanki).
  4. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i porządnie skleić.
  5. Pierogi wrzucić do wrzącej wody (nie przerywając gotowania) i poczekać 2/3 minuty, aż ugotowane wypłynął na wierzch.

Pierogi podawać z ulubionym sosem, sałatką, czy innymi dodatkami 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 pierogó)- ok. 1510kcal
1 pieróg- ok. 76kcal



4 thoughts on “GRYCZANE PIEROGI Z BOBEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *