POMIDORY FASZEROWANE DZIKIM RYŻEM I BROKUŁEM

Typowy letni obiad- czyli zapiekane warzywa z lekkim farszem!
Słodkie, rozpływające się pomidory wypełnione charakterystycznym dzikim ryżem i delikatną kaszą jaglaną w towarzystwie zielonego brokuła- to jest to!



Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki ryżu dzikiego
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • przyprawy: majeranek, sól himalajska, curry

Przygotowanie:

  1. Brokuł ugotować i kawałek lekko zblendować.
  2. Dziki ryż również ugotować, podobnie jak kaszę jaglaną, po czym wymieszać ze zblendowanym brokułem, natką pietruszki, passatą pomidorową, czarnuszką oraz przyprawami.
  3. Z pomidorów odciąć „kapelusze” i wydrążyć miąższ, do środka nałożyć farsz.
  4. Pomidory piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
  5. Pomidory podawać ze świeżą bazylią oraz różyczkami brokułu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 116kcal



3 thoughts on “POMIDORY FASZEROWANE DZIKIM RYŻEM I BROKUŁEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *