SAJGONKI Z DZIKIM RYŻEM I JAJKIEM

Sajgonki to jedna z moich ulubionych potraw, ponieważ w zależności od zachcianki można do nich dodać, co tylko się zechce!
Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i kreatywności lub… od tego co mamy w lodówce! 😉
Lekkie sajgonki z warzywami mogą posłużyć, jako przekąska. Natomiast te bardziej treściwe mogą zastąpić posiłek 😉

Składniki:

  • 5 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 4 łyżki ryżu dzikiego
  • 2 jajka
  • 1 marchew
  • świeża bazylia
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Ryż i jajka ugotować.
  2. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ósemki, a marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, a następnie nakładać na niego ugotowany ryż, kawałki jajek, marchew, listki świeżej bazylii i zawijać.
  4. Gotowe sajgonki posypać czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 440kcal
1 sajgonka- ok. 88kcal



1 thought on “SAJGONKI Z DZIKIM RYŻEM I JAJKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *