WYTRAWNE TARTALETKI Z MUSEM KALAFIOROWYM

Kalafior to często niedoceniane warzywo, a przecież można je wykorzystać na różne sposoby!
Ja wykorzystałam go do przygotowania musu, którym wypełniłam tartaletki.

Propozycja na śniadanie, kolację, czy przekąskę!

Składniki:
Tartaletki

  • 1 łyżka tahini
  • 100g ryżu brązowego
  • 4 łyżki mąki teff

Dodatki

  • kawałek kalafiora
  • kilka plastrów pomidora
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • przyprawy: pieprz biały, sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować, a następnie zblendować z tahini i mąką teff.
  2. Do foremek wyłożyć spód i piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Kalafiora ugotować, a następnie zblendować na mus z przyprawami- mus nałożyć do wcześniej upieczonych spodów.
  4. Na każdej tartaletce ułożyć plaster pomidora i posypać czarnuszką.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 710kcal
1 tartaletka- ok. 237kcal



2 thoughts on “WYTRAWNE TARTALETKI Z MUSEM KALAFIOROWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *