Ciasto bez pieczenia- to lubię!
Wystarczy ugotować kaszę, wymieszać z dodatkami, odstawić do lodówki, a po kilku godzinach cieszyć się pysznym i lekkim deserem! 😉
Składniki:
- 300g kaszy jaglanej
- 1 litr mleka owsianego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 40g cukru cynamonowego
- 3 jabłka
- 2 łyżki syropu imbirowego
- 1 granat
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać cukier cynamonowy i ugotować (do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko).
- Ugotowaną kaszę wymieszać z olejem kokosowym i mąką kokosową, po czym przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
- Po wystudzeniu formę wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Jabłka zblendować z syropem imbirowym i gdy ciasto będzie wystudzone i stężeje wyciągnąć je z lodówki, a następnie nałożyć mus i posypać pestkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2300kcal
1 kawałek- ok. 164kcal
pięknie wygląda 🙂
uwielbiam słodkości na kaszy jaglanej
To musi być pyszne. Spróbuję nawet dzisiaj zrobić, bo jutro mamy gości, którzy uwielbiają słodycze, ciasta itp.
Kaszę zalać zimnym mlekiem i dopiero gotować, tak?
tak 😉
Czym mozna zastąpić syrop imbirowy? Można klonowym np?