KOKOSOWA BIAŁA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI

Wegańska, bezglutenowa, dietetyczna, a wręcz prozdrowotna!
Ja jestem zachwycona, nie mogłam się od niej oderwać!

Jest to genialna alternatywna dla tradycyjnej białej czekolady! Oczywiście smakiem nieco odbiega od tej kupnej, ale mi jej smak odpowiada w 100% 😉

Spróbujcie! Myślę, że nie pożałujecie 🙂

Składniki:

  • 1 mleczko kokosowe
  • garść migdałów
  • 1/2 garści plastrów kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 15g cukru trzcinowego z wanilią

Przygotowanie: 

  1. Prostokątne naczynie/foremkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć trochę migdałów i płatków kokosowych.
  2. Śmietankę kokosową (w temperaturze pokojowej) wymieszać z cukrem waniliowym.
  3. Następnie dodać pozostałe migdały, płatki migdałowe i plastry kokosowe- wymieszać i całość przełożyć do formy.
  4. Czekoladę włożyć na około godzinę do zamrażarki i gotowe!

Oczywiście jeśli chcielibyście, aby czekolada była naprawdę słodka to możecie dodać więcej cukru, bądź użyć w większej ilości jeszcze zdrowszego ksylitolu 😉


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1092kcal
1 porcja- ok. 273kcal



1 thought on “KOKOSOWA BIAŁA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *