KREM PAPRYKOWO- DYNIOWY Z AMARANTUSEM

Ostatnio mam smaka na paprykę!
Kiedyś jej po prostu nie trawiłam, ale podobno z wiekiem smaki się zmieniają i tak jest ze mną 😉
Papryka króluje, póki co pod postacią kremów… A tym razem w towarzystwie z moją ukochaną dynią!



Składniki:

  • 6 łyżek amarantusa (Green Essence)*
  • 3 czerwone papryki
  • pół dyni hokkaido
  • 150g passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżeczka syropu imbirowego
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma, tymianek
  • garść kiełków groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Z papryk wyciągnąć gniazda nasienne i upiec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w postaci folii aluminiowej (180 stopni/50 minut), dynię pokroić na kawałki i również upiec (180 stopni/20 minut).
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek- podsmażyć z dodatkiem syropu imbirowego.
  3. Na patelnię dorzucić upieczone, pokrojone warzywa, pastę miso i przyprawy- całość ponownie podsmażyć.
  4. Do całości dodać passatę pomidorową i po podgrzaniu dodać natkę pietruszki, po czym całość zblendować.
  5. Krem podawać z ugotowanym amarantusem oraz kiełkami groszku.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)– wystarczy wpisać kod CHIA100 przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 900kcal
1 porcja- ok. 450kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *