JAGLANE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

Pyszne ciasteczka z czekoladą, którymi można się zajadać cały wieczór bez wyrzutów sumienia?
Brzmi niedorzecznie? A jednak możliwe!
Jak zwykle biorę na tapetę coś niezdrowego, aczkolwiek pysznego i przerabiam na zdrowe i również pyszne!! 😉

Składniki:

  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 dojrzałe banany
  • jajko
  • 2 łyżki syropu orkiszowego
  • 80g mąki owsianej
  • szczypta stewi
  • 65g gorzkiej czekolady 99%

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Do kaszy dodać zblendowane banany, stewię, mąkę owsianą, syrop orkiszowy i jajko- całość porządnie wymieszać.
  3. Z masy uformować ciasteczka, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać nią upieczone ciasteczka- odstawić do wystygnięcia.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (23 ciasteczka)- ok. 1630kcal
1 ciasteczko- ok. 71kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *