LEKKA TARTA Z JAGLANYM KREMEM I GALARETKĄ

Ta tarta przebiła chyba większość dotychczasowych ciast, jakie zrobiłam!

Lekki, a zarazem słodki spód + kremowa masa jaglana z nutą wanilii + truskawkowa galaretka!
Powiem tylko tyle- koniecznie spróbujcie!!! 🙂

Składniki:
Spód

  • 70g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • duża garść daktyli

Krem

  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki stewi
  • 2 szklanki mleka (dowolne)

Galaretka z owocami

Przygotowanie: 
Spód

  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie zblendować.
  2. Mus daktylowy dokładnie wymieszać z ekspandowaną kaszą i wyłożyć do spód formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi- odstawić do schłodzenia w lodówce.

Krem

  1. Kaszę dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stewi.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na krem z dodatkiem miąższu z laski wanilii (w razie potrzeby w trakcie blendowania dodać niewielką ilość mleka).
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem i ponownie schłodzić.

Galaretka z owocami

  1. Galaretkę wymieszać w 250ml wody, następnie zagotować i na chwilkę odstawić, aby lekko się ścięła.
  2. Na ciasto nałożyć maliny, a następnie wylać galaretkę i odstawić do stężenia (najlepiej w lodówce).

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 144kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *