AMARANTUSOWO- KOKOSOWE BABECZKI Z POKRZYWĄ

Jeszcze nigdy nie próbowałam na nasion pokrzywy, a tym bardziej w wypiekach!
Ale do odważnych świat należy, więc mieszam trochę mąki, trochę amarantusa, kakao i pokrzywę i piekę babeczki! 😉

Składniki:

  • 35g amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka nasion pokrzywy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • kilka suszonych moreli
  • 9 migdałów
  • szczypta stewi

Przygotowanie:

  1. Banana zblendować z jajkami, stewią oraz pokrzywą.
  2. Do masy wmieszać amarantus, mąkę, kakao oraz pokrojone morele.
  3. Masę przełożyć do foremek, a na wierzchu każdej babeczki wcisnąć migdał- piec około 20/25 minut w 180 stopniach.

Dla tych, którzy sceptycznie podchodzą do tego przepisu zaznaczę, że smak pokrzywy jest praktycznie niewyczuwalny, dodaje jedynie ciekawą nutę 🙂

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 940kcal
1 babeczka- ok. 104kcal



3 thoughts on “AMARANTUSOWO- KOKOSOWE BABECZKI Z POKRZYWĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *