BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI

Pierwszy raz zdecydowałam się na podanie faszerowanych buraczków i żałuję, że dopiero teraz!
To przekąska idealna! Lekka, o wyjątkowym smaku!

Brzmi kosmicznie… sorgo? olej z nasion marchwi?
To rzeczywiście produkty, które nie są dostępne „od ręki” w każdym sklepie, ale warto po nie sięgać, ponieważ oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiadają też bardzo ciekawy smak 😉

Składniki:
Składniki główne

  • 5 niewielkich buraków
  • 100g sorgo
  • bulion warzywny
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Dressing

  • 1 łyżka oleju z nasion marchwi
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: szczypta soli himalajskiej, szczypta imbiru

Przygotowanie:

  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości (180 stopni/60minut), po czym obrać ze skórki, przekroić na połówki i w każdej części wydrążyć środek.
  2. Sorgo opłukać, namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości w bulionie warzywnym (około 40 minut).
  3. Ugotowane sorgo wymieszać z posiekaną natką pietruszki, słonecznikiem oraz posiekanym drobno czosnkiem.
  4. Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać, gotowy dressing wymieszać z sorgo.
  5. Na każdą połówkę buraka nałożyć farsz, można dodatkowo całość posypać kiełkami brokułu.

Buraczki smakują świetnie na zimno, jako przekąska, czy lekka kolacja 😉


Jeśli kusi Was ta przekąska, a w Waszych zasobach kuchennych nie odnajdziecie wszystkich produktów to spróbujcie zamiast sorgo użyć ryżu, czy kaszy, a olej z nasion marchwi zamieńcie na taki, który aktualnie posiadacie.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 połówek)- ok. 810kcal
1 połówka- ok. 81kcal



2 thoughts on “BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *