CHAŁWOWY JAGIELNIK Z MUSEM MANGO

Uwaga, uwaga! Jeden z najlepszych jegielników, które zrobiłam!
Ten genialny smak chałwy i tropikalny smak mango… już na samą myśl mam ochotę sięgnąć po kolejny kawałek! 😉

Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane, a przy tym nie wymaga pieczenia!

Składniki:

  • 250g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 40g cukru z wanilią
  • 75g chałwy miodowej
  • mango

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować wraz z cukrem w mleku.
  2. Pod koniec gotowania chałwę porządnie pokruszyć i wmieszać w ugotowaną kaszę.
  3. Całość przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
  4. Gotowe ciasto polać musem ze zblendowanego mango (dodatkowo można wierzch posypać pokruszoną chałwą).

 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1620kcal
1 kawałek- ok. 162kcal



2 thoughts on “CHAŁWOWY JAGIELNIK Z MUSEM MANGO”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *