Już dawno na blogu nie było żadnego kruchego odchudzonego ciasta… szukam w głowie pomysłu i nagle przypominam sobie, że w szafce czeka na mnie bezglutenowy czekoladowy budyń!
Od razu wiedziałam, że kruche ciasto i masa budyniowa to będzie to! 😉
I nie myliłam się! 🙂
Składniki:
Spód
- 50g mieszanki otrębów
- 50g płatków jaglanych
- 1 łyżka tahini
- 1 banan
Masa
- budyń czekoladowy
- 20g cukru trzcinowego z wanilią
- 300ml mleka
- kawałek granatu
Przygotowanie:
- Otręby i płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z tahini oraz zblendowanym bananem- wyrobić ciasto.
- Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć ciasto, formując również brzegi, a następnie piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
- Budyń wymieszać z cukrem w mleku (bardzo dokładnie), po czym zagotować, cały czas energicznie mieszając.
- Gotowy budyń przełożyć na wcześniej upieczony spód- całość schłodzić, a następnie posypać ziarenkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 900kcal
1 kawałek- ok. 113kcal
pyszności 🙂
Kocham takie dania!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Wygląda apetycznie! 🙂
Mogę zastąpić tahini masłem orzechowym (domowym bez dodatku oleju) ?
Pewnie! Maslo orzechowe i tahini w takich przepisach mozna uzywac zamiennie 🙂
dzięki za odpowiedź 🙂