KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

Już dawno na blogu nie było żadnego kruchego odchudzonego ciasta… szukam w głowie pomysłu i nagle przypominam sobie, że w szafce czeka na mnie bezglutenowy czekoladowy budyń!
Od razu wiedziałam, że kruche ciasto i masa budyniowa to będzie to! 😉
I nie myliłam się! 🙂

Składniki:
Spód

  • 50g mieszanki otrębów
  • 50g płatków jaglanych
  • 1 łyżka tahini
  • 1 banan

Masa

Przygotowanie:

  1. Otręby i płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z tahini oraz zblendowanym bananem- wyrobić ciasto.
  2. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć ciasto, formując również brzegi, a następnie piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Budyń wymieszać z cukrem w mleku (bardzo dokładnie), po czym zagotować, cały czas energicznie mieszając.
  4. Gotowy budyń przełożyć na wcześniej upieczony spód- całość schłodzić, a następnie posypać ziarenkami granatu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 900kcal
1 kawałek- ok. 113kcal



6 thoughts on “KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *