MURZYNEK OTRĘBOWY

Ciasto „Murzynek” to jedno z najprostszych, niewymagających i dzięki temu najpopularniejszych ciast na naszych stołach!

Robiłam je już na wiele sposobów, np.
*Z FASOLI- KLIK
*WEGAŃSKI- KLIK
*GRYCZANY- KLIK

Ale z otrębów jeszcze nie było! 😉 A przecież są one bardzo wartościowe i co ważne, można nimi zastąpić mąkę! 😉

Składniki:

  • 100g otrębów owsianych
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 20g cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Jajka zblendować z jednym bananem, 3 łyżkami kakao oraz cukrem waniliowym.
  2. Do masy wmieszać otręby- całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto piec około 25 minut w 180 stopniach.
  4. Pozostałego banana zblendować z 1 łyżką kakao- polewę wyłożyć na ostudzone ciasto.

Ciasto opcjonalnie można posypać ulubionymi dodatkami, np. wiórkami kokosowymi, czy płatkami migdałowymi. Ja wybrałam pokruszone orzechy włoskie 🙂

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 985kcal
1 kawałek- ok. 99kcal



4 thoughts on “MURZYNEK OTRĘBOWY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *