HUMMUS Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

Ostatnio ponownie odkryłam hummus, który został przeze mnie nieco zapomniany… Nie wiem dlaczego, przecież to wyjątkowo pyszna i pożywna pasta, która ma mnóstwo zastosowań!

Jako przekąska ze słupkami warzyw!
Jako pasta do kanapek!
Jako farsz do tortilli!

Można tak jeszcze długo wymieniać… miłośnicy hummusu wiedzą o co chodzi 😉

Zaczynam od dość klasycznego przepisu z wyjątkowym olejem z pestek dyni, który może być bazą do hummusów smakowych!



Składniki:

  • 450g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zblendować z pozostałymi składnikami na gałdką masę.
  2. Hummus po przygotowaniu najlepiej schłodzić i podawać polany olejem z pestek dyni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość- ok. 1240kcal



2 thoughts on “HUMMUS Z OLEJEM Z PESTEK DYNI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *