HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Przekąsek ciąg dalszy… a w zasadzie hummusów ciąg dalszy!
Ostatnimi czasy nie mogę opamiętać się z ich konsumpcją 😉 Co z kolei sprawia, że muszę wciąż wymyślać jego nowe odsłony i muszę się przyznać, że sprawia mi to dużo frajdy i napełnia zdrowo mój brzuch 😉

Dzisiaj rozpływająca się w ustach… nieco słodka… czerwona papryka łączy się z ciecierzycą i wychodzi coś wspaniałego!

Składniki:

  • 250g ciecierzycy
  • 5 łyżek tahini
  • 2 papryki
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Z papryk wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na pół i upiec w piekarniku.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1650kcal
1 porcja- ok. 330kcal



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *