AROMATY W KUCHNI

Często zadajemy sobie pytanie, jak wydobyć intensywny aromat
z dania, które przygotowujemy?

Wiemy, że to przecież nie tylko kubki smakowe
odpowiadają za odbiór dania, ale również efekt wizualny, czy zapachy. Istnieje
kilka prostych trików, które wydobędą z każdego nawet najprostszego dania
wspaniałe aromaty!
Dzięki nim sprawimy, że nasza kuchnia stanie się jeszcze
bardziej atrakcyjna i każdy będzie miał na nią ochotę 😉
SPOSÓB 1
Najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym sposobem jest
doprawianie potraw.
Szeroki wachlarz dostępnych na rynku przypraw daje ogromne
możliwości! Zawsze najlepiej sięgać po świeże zioła, czy korzenie, jednak
szczególnie zimą może być z tym problem, dlatego z pomocą nadchodzą przyprawy
suszone
.
Zioła- zioła to
najbardziej aromatyczne przyprawy. Zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej!
Wyróżniamy mnóstwo rodzajów, od tych najbardziej znanych, jak majeranek, czy
bazylia, po rzadziej stosowane, jak cząber, czy estragon. Nie ograniczajmy się
jedynie do jednej z nich, do każdego dania możemy dodać mieszankę, która
wydobędzie niepowtarzalny smak i to bez konieczności użycia soli! Ważne jest
też, aby je umiejętnie łączyć z innymi przyprawami 😉
Mieszanki przypraw- tutaj
chciałam zwrócić Waszą uwagę szczególnie na azjatyckie mieszanki przypraw,
takie jak curry, czy garam masala. Nie bez powodu są nieodzownym elementem,
jakże aromatycznej kuchni azjatyckiej. W ich składzie znajdziemy między innymi:
kolendrę, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołową, kardamon, czy kminek.
Przyprawy korzenne- te
często stosowane we wszelkiego rodzaju ciastach, czy deserach. Podczas obróbki
termicznej oddają niebanalny smak i zapach. Anyż, goździki, kardamon, gałka
muszkatołowa, wanilia, czy cynamon to tylko niektóre z nich. Niby znane, ale
czy powszechnie stosowane? Co ciekawe, oprócz genialnych aromatów, które dzięki
nim uzyskamy, posiadają też wiele właściwości zdrowotnych: pomogą w walce z przeziębieniem,
czy poprawia nastrój 😉
Czosnek/imbir- ich
intensywny, lekko pikantny smak doda charakteru każdej potrawie! Najlepiej
stosować je w świeżej formie (tj. starty korzeń imbiru i posiekany, lekko
podsmażony czosnek). Wpłyną one pozytywnie nie tylko na smak dania, ale również
prozdrowotne walory każdej potrawy!
Dostępne są również tzw. „kostki warzywne”, czy płynna
przyprawa „magi”. Jednak zazwyczaj ich skład pozostawia wiele do życzenia. W
mojej ocenie lepiej zastąpić je suszonymi warzywami, ziołami, szczyptą soli,
czy niezawodnym duetem ziela angielskiego z liściem laurowym!
SPOSÓB 2
Innym sposobem jest wybór odpowiedniego oleju.
Mamy do
wyboru szereg przeróżnych olejów, jedne z nich (tak jak np. olej z pestek
winogron) są neutralne w smaku i nie przenikają do składników przygotowywanego
przez nas dania, inne zaś (jak np. oliwa z oliwek) nieco zmienią nuty smakowe
każdej potrawy, co nie zawsze jest wadą, a wręcz przeciwnie! To kolejny ze
sposobów na uzyskanie przeróżnych aromatów.
Olej sezamowy- posiada
charakterystyczny orzechowy posmak, który podbije smak potraw na gorąco
(gotowanych, smażonych, pieczonych) oraz na zimno (sałatki).
Olej kokosowy- możemy
spotkać go w różnej formie, ten nierafinowany będzie posiadał cudowny kokosowy
zapach i posmak!
Olej z orzechów włoskich/laskowych-
posiadają mocą orzechową nutę. Charakteryzują się niską temperaturą dymienia,
zatem polecane są do stosowania na zimno. Odrobina oleju dodana do zupy krem
(bezpośrednio przed podaniem) doda jej smaku i aromatu.
Olej z czarnuszki-
polecany do dań na zimno. Mielona czarnuszka jest w stanie zastąpić pieprz,
natomiast olej z tych ziaren ma smak lekko gorzkawy i korzenny- świetnie
urozmaici każdy dressing sałatkowy.
Olej z pinii- tłoczony na
zimno, również nie powinno poddawać się go obróbce termicznej. Ma
charakterystyczny słodkawy smak i niepowtarzalny, delikatny, sosnowy aromat.
Olej śliwkowy-
otrzymywany z pestek śliwki węgierki. Wydobywa się z niego migdałowo-
marcepanowy zapach, który na pewno wpłynie pozytywnie na nasze zmysły 😉
SPOSÓB 3
Oprócz stosowania różnych dodatkowych składników do dania
można skupić się po prostu na sposobie ich obróbki.
Jest wiele metod
przyrządzania dań, dzięki którym nasze dania staną się bardziej aromatyczne i
atrakcyjne!
Prażenie- ta metoda
pomoże wydobyć aromat ze wszystkich ziaren, nasion, czy orzechów. Uwaga! Nie
należy prażyć ich zbyt długo oraz na zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ może
to zaszkodzić naszemu zdrowiu!
Wędzenie-to metoda
konserwacji żywności, dzięki której uzyskujemy niepowtarzalne smaki i aromaty z
nutą dymu.
Gotowanie metodą sous-vide-
to metoda gotowania w niskiej temperaturze, dzięki której zachowamy oryginalne
aromaty użytych przez nas produktów!
Duszenie- ta metoda
pozwoli nam na to, aby aromaty wszystkich użytych produktów przenikały się
wzajemnie.
To tylko niektóre z prostych sposobów, aby uzyskać z
przygotowywanych dań cudowne aromaty.

 

 

A Wy jakie macie sposoby, aby Wasza kuchnia i przyrządzane w
niej smakołyki były nimi przepełnione? 😉


3 thoughts on “AROMATY W KUCHNI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *