BABECZKI Z PŁASKURKI Z POLEWĄ I GRANATEM

Tajemnicza płaskurka to jeden z gatunków pszenicy. Ma ona dłuższą historię niż przykładowo orkisz. Ziarno to w nieprzetworzonej mocno formie jest bardzo wartościowe. Ma dość wysoką zawartość białka i sporo błonnika, niestety w Polsce nie jest powszechnie uprawiana.
Jeśli jednak natraficie na nią w sklepach to radzę spróbować 😉
Mi zasmakowała, a przy tym stanowi ciekawe urozmaicenie moich wypieków 🙂

Składniki:
Babeczki

  • 8 łyżek mąki z płaskurki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • banan
  • chlust mleka
  • 3 jajka

Dodatki

  • banan
  • chlust mleka
  • 1 łyżka kakao
  • kawałek granatu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na babeczki zblendować ze sobą, masę przełożyć do foremek i piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
  2. Banana zblendować z kakao, mlekiem- polewę odstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  3. Gotowe babeczki polać polewą oraz posypać ziarenkami granatu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 
 
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1050kcal
1 babeczka- ok. 88kcal



1 thought on “BABECZKI Z PŁASKURKI Z POLEWĄ I GRANATEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *