FOCACCIA Z MĄKI Z PŁASKURKI Z BURACZKAMI

Miała być pizza, ale ostatecznie jest focaccia! 😉
Często zdarza Wam się zmieniać plany podczas kulinarnych podbojów? 😉
Mi niezbyt, ale tym razem było warto, bo focaccia wyszła całkiem smaczna i jest super pomysłem na przekąskę (szczególnie, gdy jesteśmy poza domem) !

Składniki:
Ciasto

  • 2 szklanki mąki z płaskurki
  • pół szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 9g suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli

Dodatki

  • 2 buraki
  • 1 łyżka oleju z nasion wiesiołka
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek
  • kiełki słonecznika

Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, drożdżami i olejem.
  2. Następnie powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto, po czym przykryć je szczelnie ścierką (lub folią spożywczą) i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić i rozłożyć na papierze do pieczenia na grubość nieco mniejszą, niż pół cm.
  4. Na wierzchu poukładać plasterki buraków, posypać tymiankiem oraz szczyptą soli i piec  około 30 minut w 200 stopniach.
  5. Gotową focaccię skropić olejem z nasion wiesiołka i posypać kiełkami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1675kcal
1 kawałek- ok. 209kcal



2 thoughts on “FOCACCIA Z MĄKI Z PŁASKURKI Z BURACZKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *