HUMMUS PIETRUSZKOWY

Pietruszkowego hummusu jeszcze nie było!
Jest wyjątkowo delikatny, z charakterystyczną pietruszkową nutą 😉
Idealny, jako „wkładka” do tortilli, naleśników, czy po prostu solo, jako przekąska 🙂

Składniki:

  • 300g ciecierzycy
  • 2 korzenie pietruszki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki sezamu
  • pół cytryny

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Pietruszki obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
  3. Ugotowaną ciecierzycę oraz ugotowaną pietruszkę zblendować wraz z bulionem, w którym gotowały się pietruszki (około szklanki).
  4. Do całości dodać sezam, szczyptę soli, olej lniany, sok z połowy cytryny i całość ponownie zblendować.


Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1480kcal
1 porcja- ok. 247kcal



1 thought on “HUMMUS PIETRUSZKOWY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *